Kokosový olej: zřejmě nejzdravější olej na planetě Zemi

OOleje jsou v současné době k sehnání v obrovském množství variant. Jednotlivé typy se ovšem od sebe v lecčem liší. Zatímco např. takový palmový olej z oplodí palmy olejné (Elaeis guineensis) je velmi nezdravý a zároveň má jeho produkce dosti negativní ekologické dopady, kokosový olej z jader ořechů kokosové palmy (Cocos nucifera) bývá naopak označován za vůbec nejlepší variantu k vaření a smažení potravin, protože obsahuje mnoho zajímavých látek a navíc je termostabilní.

Jaký je rozdíl mezi kokosovým tukem a olejem? Prakticky žádný, oboje je stejný produkt, v našem článku budeme používat termín kokosový olej.

Kokosový olej pro štíhlou postavu i pro sportovce

Kokosový olej obsahuje velké množství triglyceridů se střední délkou uhlíkatého řetězce (Medium Chain Triglycerides neboli MCT), díky čemuž účinkuje skutečně pozitivně na lidské zdraví. K jejich trávení totiž není potřeba prakticky žádná energie a navíc se neukládají do tukových zásob, ale zužitkovány jsou v játrech, kde se postupně přeměňují na energii.  Kokosový olej ovšem obsahuje také další účinné látky (např. vitamíny A, C, E či kyselinou laurovou). Některé z nich přitom působí kladně na spalování tuků v těle, takže se jedná o skutečně mocnou „zbraň“ pro ty, kteří bojují s přebytečnými kilogramy, ale jde také o vhodný typ oleje pro sportovce.

Doporučujeme: pokud chcete používat olej s co nejvyšším množstvím výše zmíněných účinných látek, samozřejmě si jej pořiďte panenský, tedy za studena lisovaný.

Kokosový olej v kuchyni

Již jsme zmínili, že výhodou kokosového oleje či kokosového tuku je jeho termostabilita. Co to ale vlastně znamená? Předně musíme zmínit, že při teplotě do 25 °C zůstává tuhý. Zejména se ale až do teploty cca 190 °C nepřepaluje a nemění na vysoce škodlivé trans mastné kyseliny, které nemají pro lidský organismus žádný pozitivní přínos, ale pouze naopak. Navíc musíme doplnit, že kokosový olej nemá po tepelné úpravě v podstatě žádnou vůni ani chuť. To je samozřejmě velký rozdíl např. oproti olivovému oleji. Můžete jej tedy použít při přípravě jakýchkoli pokrmů, jejichž chuť ani vůni nijak nepřebije.

Proč ještě používat kokosový olej?

Kromě výše uvedených účinků má olej z jader kokosových ořechů ještě mnohé další pozitivní vlastnosti. Tak například působí velmi kladně na pokožku, kterou vyživuje, hydratuje a navíc umí pomoci i s některými neduhy jako např. s akné či suchou kůží. Kromě toho má blahodárný vliv na vlasy, jež jsou po jeho použití hebké a lesklé a méně se lámou, ale také na nehty, rty nebo zuby, takže bývá mj. součástí zubních past. Muži jej navíc mohou použít po holení, ženy k lepšímu odstranění make-upu a oba partneři při vzájemné masáži, a to i díky jeho jemné vůni.

 

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Kokosový olej
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*