Kakaové boby nemají nejlepší pověst, jsou ale zdravé

Kakaové boby

Kakaové boby jsou vlastně semena ze stromu, který se odborně nazývá kakaovník pravý (Theobroma cacao). Úpravou se z nich získává kakaový prášek a máslo, tedy ingredience, jež slouží k výrobě rozličných cukrovinek jako čokoláda či kakao, které jsou v současné době enormně oblíbené. Nyní však mnohé z vás možná překvapíme – kakaové boby obsahují mnoho účinných látek, jež mají blahodárný vliv na naše zdraví! Konkrétně se jedná o vitamíny skupiny B, minerály (především velmi ceněný hořčík), flavonoidy, tryptofan, dopamin, arginin, teobromin a mnohé další.

Mohou být cukrovinky z kakaových bobů skutečně zdravé?

„Nech tu čokoládu, dej si něco pořádného!“ – tuto větu slýchávají děti od svých rodičů poměrně často. Kakaové boby a výrobky z nich však ve skutečnosti nejsou, resp. nemusí být nezdravé. Právě naopak! Enormně však záleží na jejich zpracování a samozřejmě také na složení jednotlivých produktů. Předně byste měli sáhnout pouze po čokoládě či kakau, které byly vyrobeny pouze z nepraženého, tzn. tepelně neupraveného kakaového prášku, což je opravdu důležité.  

Do těchto výrobků navíc bývá přidáváno také mnoho dalších ingrediencí, a to včetně rafinovaného cukru, mléka, ztužených tuků, různých aditiv a konzervantů. Tyto složky mají negativní vliv na tělesnou hmotnost, způsobují alergie či akné a v neposlední řadě mohou vést k závislosti. Co z toho vyplývá? Že pokud chcete mlsat, neměli byste kupříkladu sáhnout po mléčné a průmyslově vyrobené čokoládě, ale po kvalitní hořké variantě. Pak totiž mohou být kakaové boby opravdovým přínosem.

Konkrétní účinky kakaových bobů

Kakaové boby patří mezi potraviny se stimulujícími účinky. Za to ovšem nemůže kofein, který je v nich obsažen pouze v malém množství, ale alkaloid teobromin. Ten nestimuluje tolik, a pokud budete konzumovat výrobky z nepražených kakaových bobů, není ani výrazně zatěžující pro organismus. Vysoký krevní tlak tedy např. při pití kvalitního kakaa rozhodně nečekejte. Tato semena navíc mají výjimečné antioxidační vlastnosti, takže tělu pomáhají bojovat proti nebezpečným volným radikálům.

Zmínit samozřejmě musíme také kladný vliv kakaových bobů na psychiku, neboť obsažené látky pozitivně ovlivňují naše prožívání. Způsobují tedy dobrou náladu a celkově působí příznivě na fungování centrální nervové soustavy. I díky tomu se ostatně podílejí na zlepšené potenci. Kvalitní čokoláda proto může být mezi milenci skutečně vynikajícím dárkem. Co říci závěrem? Snad jen to, že ačkoli se produkty z kakaových bobů všeobecně netěší nejlepší pověsti, ve skutečnosti nám uškodit nemohou. Právě naopak, pomáhají nám!

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*