Kakaovník pravý: kakaové boby nemají nejlepší pověst, jsou ale zdravé

Latinský název: Theobroma cacao

Kakaové boby

Kakaovník pravý je strom, jehož semena se nazývají kakaové boby. Ty se používají k výrobě různých cukrovinek, přičemž obsahují mnoho účinných látek.

Výskyt: kakaovník pravý pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, kde jej místní domorodci pěstovali možná už v 5. století. V současné době se ovšem tento strom pěstuje v tropech po celé Zemi, tedy i v jihovýchodní Asii nebo na africkém kontinentu.

Popis a účinné látky: kakaovník pravý je stálezelený strom s výškou až 8 m, který je botaniky řazen do čeledi slézovitých. Jeho listy jsou celokrajné a lesklé. Květy mají růžových kalich a bělavou korunu. Objevují se přitom na přímo na kmeni či na větvích. Plodem jsou bobule, jež mohou mít žlutou, červenou či hnědou barvu. V nich jsou semena, zhruba 2 cm dlouhá, která se nazývají kakaové boby.

Úpravou se z nich získává kakaový prášek a máslo, tedy ingredience, jež slouží k výrobě rozličných cukrovinek jako čokoláda či kakao, které jsou v současné době enormně oblíbené. Nyní však mnohé z vás možná překvapíme – kakaové boby obsahují mnoho účinných látek, jež mají blahodárný vliv na naše zdraví! Konkrétně se jedná o vitamíny skupiny B, minerály (především velmi ceněný hořčík), flavonoidy, tryptofan, dopamin, arginin, teobromin a mnohé další.

Užitečné části: využívána jsou právě semena, a to celosvětově.

Mohou být cukrovinky z kakaových bobů skutečně zdravé?

„Nech tu čokoládu, dej si něco pořádného!“ – tuto větu slýchávají děti od svých rodičů poměrně často. Kakaové boby a výrobky z nich však ve skutečnosti nejsou, resp. nemusí být nezdravé. Právě naopak! Enormně však záleží na jejich zpracování a samozřejmě také na složení jednotlivých produktů. Předně byste měli sáhnout pouze po čokoládě či kakau, které byly vyrobeny pouze z nepraženého, tzn. tepelně neupraveného kakaového prášku, což je opravdu důležité.  

Do těchto výrobků navíc bývá přidáváno také mnoho dalších ingrediencí, a to včetně rafinovaného cukru, mléka, ztužených tuků, různých aditiv a konzervantů. Tyto složky mají negativní vliv na tělesnou hmotnost, způsobují alergie či akné a v neposlední řadě mohou vést k závislosti. Co z toho vyplývá? Že pokud chcete mlsat, neměli byste kupříkladu sáhnout po mléčné a průmyslově vyrobené čokoládě, ale po kvalitní hořké variantě. Pak totiž mohou být kakaové boby opravdovým přínosem.

Konkrétní účinky kakaových bobů

Kakaové boby patří mezi potraviny se stimulujícími účinky. Za to ovšem nemůže kofein, který je v nich obsažen pouze v malém množství, ale alkaloid teobromin. Ten nestimuluje tolik, a pokud budete konzumovat výrobky z nepražených kakaových bobů, není ani výrazně zatěžující pro organismus. Vysoký krevní tlak tedy např. při pití kvalitního kakaa rozhodně nečekejte. Tato semena navíc mají výjimečné antioxidační vlastnosti, takže tělu pomáhají bojovat proti nebezpečným volným radikálům.

Zmínit samozřejmě musíme také kladný vliv kakaových bobů na psychiku, neboť obsažené látky pozitivně ovlivňují naše prožívání. Způsobují tedy dobrou náladu a celkově působí příznivě na fungování centrální nervové soustavy. I díky tomu se ostatně podílejí na zlepšené potenci. Kvalitní čokoláda proto může být mezi milenci skutečně vynikajícím dárkem. Co říci závěrem? Snad jen to, že ačkoli se produkty z kakaových bobů všeobecně netěší nejlepší pověsti, ve skutečnosti nám uškodit nemohou. Právě naopak, pomáhají nám!

Kakaové boby a využití

Z kakaových bobů se aktuálně vyrábí nesčetné množství dobrot, které chutnají dětem i dospělým. Připravují se z nich různé kakaové nápoje (včetně instantních), ale prášek nachází uplatnění také při výrobě moučníků. Nejznámějším využití této kuchyňské ingredience je ovšem nepochybně výroba čokolády, kterou si v současné době můžete pořídit v tisících druhů. Pokud navíc nebude obsahovat velké množství cukru a mléka, rozhodně nemusí být nezdravá (viz výše).

Pěstování kakaovníku pravého

Ačkoli pochází kakaovník pravý z tropických oblastí, kde se dodnes pěstuje, vyrůst může i u nás. Bude však pochopitelně potřebovat vhodné podmínky. Ideálním místem pro jeho vysazení představuje vytápěný skleník, v němž by měly přes den panovat teploty mezi 22 a 26 °C (v noci mohou klesnout až na 14 °C). Strom potřebuje rovněž vysokou teplotu vzduchu, naopak nesnáší těžké půdy a zásadité půdy, stejně jako přemokření. Neměl by tedy stát v neustále vlhké půdě.

Tip na závěr: do čeledi slézovitých patří i další stromy, jejichž části jsou považovány za zdravé suroviny. Patří sem např. baobab, případně lípa srdčitá, což je národní strom Čechů s léčivými účinky.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*