Fenykl obecný – zelenina, která má velké léčivé účinky pro všechny generace

Latinský název: Foeniculum vulgare

Fenykl obecný patří mezi zeleninu, která je využívána pro své léčivé účinky, tak pro svou charakteristickou chuť. Tato víceletá rostlina je pěstována již od starověku. Aktuálně je hojně rozšířená v teplých oblastech a lze se s ní setkat především v jižní Evropě, na severu Afrik a v asijských zemích. Na našem území ji nalezneme na jižní Moravě. Často dorůstá do výšky 2 metrů a zřejmě nejvíce se podobá kopru. Využívány jsou všechny části fenyklu obecného, tedy plody (podlouhlé žlutošedé dvounažky), semena, listy a někdy také kořen.

Fenykl jako léčivá rostlina

Ačkoli platí, že je fenykl velice často používán novopečenými maminkami, pozitivně působí na všechny bez rozdílu věku. Uveďme si tedy ve zkratce všechny nejdůležitější účinky, pro které je tolik veleben.

  • Fenykl pro maminky a miminka. Tato rostlina podporuje laktaci (tvorbu mateřského mléka),  takže je součástí „kojících“ čajů. Malé děti ji však mohou konzumovat i přímo. Ulehčuje totiž při plynatosti, neboť má vynikající větropudné účinky (stejně jako třeba kmín). Navíc působí celkově příznivě na žaludek a střeva a podporuje vykašlávání hlenů.
  • Další účinky fenyklu obecného. Kromě již zmíněných kladných vlivů na trávení, má tato bylinka z čeledi miříkovitých močopudné účinky a doporučována je také pro své pozitivní působení na slezinu, játra a ledviny. Fenykl působí velmi dobře i při nachlazení a navíc jej lze využívat zevně, a to např. k pomoci podrážděním očím.

Z výše uvedeného je patrné, že fenykl obecný nemá žádné kontraindikace. Problémem tak může být pouze požití příliš velké dávky. Na druhou stranu si jej lze snadno splést s jinými rostlinami (včetně jedovatých), takže jej radši nesbírejte „naslepo“.

Kuchyňské využití fenyklu obecného

Vzhledem k tomu, že má fenykl příjemnou sladkou chuť, jeho kuchyňské využití je velmi rozmanité. Můžete s ním tedy vylepšit chuť různých cukrovinek a sladkého pečiva. Používá se nicméně i k dochucení polévek, salátů anebo omáček, případně některých druhů sýra (např. řeckých či balkánských). Uplatnění ovšem nalézá i při konzervaci zeleniny a při výrobě likérů. Oblíbený je zejména ve francouzské a italské kuchyni, ale stále častěji je využíván také u nás.

Příprava fenyklového čaje: k jeho výrobě použijte ideálně semena. Zhruba jednu jejich lžíci rozdrtíte v hmoždíři a zalijete vroucí vodou. Pak už jen necháte čtvrthodinky louhovat, přecedíte a můžete pít, případně čaj servírovat dětem.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 7
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*