Fazole adzuki: zdravé, chutné a lehce stravitelné

Latinský název: Vigna angularis

Chutné fazole Adzuki
Fazole Adzuki

Fazole adzuki (někdy psáno i azuki) jsou malá, asi půl centimetrová semena z jednoleté rostliny vigna hranatá (Vigna angularis). Nejčastěji bývají červená, nicméně existují i v jiných barevných variantách. Adzuki byly domestikovány ve Střední a Východní Asii a stejně jako např. fazole mungo, které pocházejí z příbuzné rostliny vigna zlatá a chutnají podobně, byly postupně objevovány také na západě. Nejenže jsou totiž velmi chutné, ale mají zároveň pozitivní vliv na lidské zdraví.

Mohlo by vás zajímat: počátky pěstování fazolí adzuki je nutné hledat v oblasti Himaláje. Odtud se nejprve rozšířily do Číny a Koreje a následně  i na japonské ostrovy, kde se staly důležitou součástí stravy. Dnes jsou čím dál známější i na ostatních místech světa.

Fazole adzuki a jejich účinky na zdraví

Této luštěnině jsou připisovány zajímavé léčivé účinky. Zaměříme-li se však na obsahové látky, zjistíme, že zcela po právu. Adzuki jsou totiž zdrojem vitamínu B, bílkovin, vlákniny, sacharidů a mnoha minerálních látek. Navíc jsou lehce stravitelné a díky relativně nízké energetické hodnotě bývají doporučovány i pro různé diety. Jejich hlavním kladem je ovšem blahodárné působení na funkci ledvin. I díky tomu jsou důležitou součástí tradiční čínské medicíny.

Fazole adzuki zároveň snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu, takže jejich konzumace je účinnou prevencí před vznikem srdečních onemocnění. Vyzkoušet je mohou rovněž lidé, kteří trpí zvýšenou únavou. Podle některých názorů působí preventivně i proti rakovině. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovou jsou fazole adzuki oblíbené také mezi vegetariány a vegany.

Tepelná příprava a klíčení fazolí adzuki

Fazole adzuki jsou používány jako příloha hlavních jídel, výtečně se hodí i do omáček, k přípravě polévek anebo pomazánek. Před použitím je nechte přes noc namočené, poté propláchněte a dejte na půl hodiny až hodinu vařit, dokud nebudou měkké a tedy dobře stravitelné. Pokud budete chtít dosolit, počkejte až na závěr celé přípravy, jinak nezměknou.

Recept: Kromě tepelné úpravy lze fazole adzuki také nechat vyklíčit, neboť klíčky jsou, jak známo, obecně velmi zdravé. Semena nejprve propláchněte a poté v nádobě zalijte vlažnou vodou. Takto ponechte po dobu 10 hodin. Poté opět propláchněte a dejte klíčit na tmavší místo. Nezbytně nutné je však pravidelné prolévání vodou (dvakrát či třikrát denně), a to po dobu cca 4 až 6 dnů. Konzumovat klíčky je možné zhruba od délky 3 cm.

Barevný salát z fazolí adzuki:  nejprve semena tepelně upravte (viz výše), poté slijte vodu a nechte je vychladnout. Mezitím smíchejte nakrájenou papriku a cibuli, čtyři nakrájené kousky celeru, olivy a cca 125 g ovčího sýra. Následně přidejte adzuki. K dochucení použijte sůl, pepř, tabasco a dresink.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Fazole adzuki
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*