Čajovník čínský: připravte si dobrý a zdravý čaj

Léčivé účinky čajovníku čínského
Čajovník čínský v zahradnictví

Milovníků kvalitního a dobrého čaje u nás neustále přibývá. Víte, že z čajovníku čínského si lze připravit velké množství druhů čajů přímo ve vaší kuchyni?

Výskyt: druhový název jasně odkazuje k území, kde se pěstuje nejčastěji. I původ této rostliny je nutné hledat v Číně (či v jihovýchodní Asii), odkud se začala šířit také do dalších oblastí světa.

Popis a účinné látky: čajovník čínský je řazen do čeledi čajovníkovitých. Jedná se o stálezelený keř či stromek, jež sice může dosahovat výšky až 15 či dokonce 20 m, nicméně pěstované formy bývají výrazně nižší. Listy jsou vejčitě kopinaté, střídavé a disponují různou velikostí. Květy mají bílou či světle růžovou barvu a objevují se na podzim a v zimě. Plodem je tobolka. Rostlina obsahuje vitamíny (B, C či E), minerály jako draslík či vápník, ale také třísloviny, theanin, kofein a další účinné látky.

Užitečné části: používány jsou listy.

Léčivé účinky čajovníku čínského

Milovníků kvalitního a dobrého čaje u nás neustále přibývá. Kromě chuti jsou totiž nálevy z čajovníku čínského vyhledávány i pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. Díky přítomnosti kofeinu mají samozřejmě povzbuzující vlastnosti. Zároveň působí antioxidačně, čímž pomáhají tělu se zbavovat volných radikálů a zpomalovat tak stárnutí. Člověku navíc dovedou pomoci i při zánětech. Někdy jsou doporučovány také při dietách, a to zejména těch, které mají vést ke snížení tělesné hmotnosti.

Listy čajovníku čínského mají kladný vliv rovněž na močové ústrojí a ledviny, zvýšenou hladinu cholesterolu a působí preventivně proti onemocněním kardiovaskulárního systému. Často se navíc mluví i o jejich protirakovinných účincích. Čaj z listů byste měli pít i po jídle, neboť zabraňuje tvorbě zubního kazu. Ve formě obkladu zároveň umí pomoci i se svěděním pokožky, a to např. po bodnutí hmyzem. Doplňme, že vzhledem k obsahu kofeinu byste jeho konzumaci neměli přehánět, což platí především pro lidi se srdečním onemocněním a těhotné a kojící ženy.

Typy čajů, které si lze připravit

Z čajovníku čínského si lze připravit velké množství druhů čajů. Někteří milovníci tohoto nápoje dávají přednost jednomu, další se v podstatě nebrání jakékoliv variantě. Za nejzdravější je přitom považován zelený čaj, který neprochází procesem fermentace, takže v něm zůstávají zachovány všechny účinné látky. Čajovník čínský dále umožňuje přípravu polozeleného, černého, bílého a žlutého čaje a také čaje nazývaného puerh. Ty se zjednodušeně řečeno liší způsobem fermentace.

Jak si doma připravit čaj?

A) Zelený čaj

Odstraňte 2 koncové listy s pupenem.
Položte na slunné místo a nechte schnout 15 minut.
Zahřejte listy na pánvi , dokud nebudou měkké – pozor na vysušení.
Rolujte lístky v dlaních, dokud z nich nebudou malé kuličky.
Nechte kuličky schnout při pokojové teplotě po dobu jednoho dne.
Zalijte vodou, nezapomeňte, že zelený čaj zaléváme vodou, která má 80°C

B) Černý čaj

Odstraňte 2 koncové listy s pupenem.
Položte lístky na slunné místo a suště, dokud nezvadnou (přibližně 1 den)
Pečlivě zpracujte lístky ve svých dlaních
Zpracované lístky nechce sušit při pokojové teplotě 3 hodiny, dokud nezačnou černat.
Uložte na 2 hodiny do předehřáte trouby na 80°C
Zalijte vodou, nezapomeňte, že černý čaj zaléváme vodou, která má 100°C

Čajovník čínský a jeho pěstování

Ačkoli ve volné přírodě dorůstá až do výšky 20 m, lze jej pěstovat i v květináči, ve kterém nebude vyšší než 2 m. Na typu půdy v podstatě nezáleží (daří se mu hlavně v rašelině), neměla by však obsahovat vápník. Půda by měla být stále vlhká a čajovníku nevadí stín. Ve venkovních podmínkách keř opylují včely, budete-li jej mít ovšem doma, je opylování třeba provádět vatou či štětečkem. Při pěstování v květináči, který lze v létě umístit ven, by mělo jednou za dva roky dojít k přesazení do rozměrnější nádoby.

Tip na závěr: nejaromatičtější jsou listy na samém vrcholu keře, doporučujeme tedy sklízet právě ty.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Čajovník čínský
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*