Čaj maté aneb stimulujte své tělo zdravě + video recept

Nápoji se totiž také často říká „yerba maté".
Čaj yerba maté v kalabase

Maté je zdravým nápojem, který se vyrábí z listů stále zeleného stromu s názvem cesmína paraguayská. Ten ovšem neroste pouze v Paraguay, ale nalezli byste jej v mnoha dalších jihoamerických zemí včetně Brazílie a Argentiny. Maté jako nápoj pochází od místních indiánských etnik, ovšem v současné době se jeho konzumace rozšířila do celého světa. Navíc se šíří i jeho speciálních pití, které se často neděje „po anglicku“ v šálku, ale používá  se nádoba zvaná kalabasa (viz níže).

Čaj maté – účinné látky a pozitivní účinky

Maté se v Jižní Americe nepije pouze kvůli chuti, ale také vzhledem k jeho pozitivním účinkům. Ty jsou pochopitelně dány díky obsaženým látkám, kterých není právě málo. Předně se jedná o kofein, přítomny jsou však rovněž rozličné minerální látky jako hořčík, železo či draslík, dále stopové prvky, antioxidanty nebo vitamíny. A stejně jako v zeleném čaji je v maté obsažen rovněž chlorofyl. Už z tohoto výčtu je tedy zřejmě patrné, že nám jeho pravidelné pití nám může výrazně pomoci.

Čaj maté především dokáže vzhledem k obsahu kofeinu účinně stimulovat organismus, přičemž se jedná o jednu z nejzdravějších forem stimulace, jakou vůbec můžete vyzkoušet. Pokud se tedy potřebujete vzchopit, můžeme vám jej určitě doporučit. To se samozřejmě týká i sportovců, pro které je opravdu vynikajícím řešením. Maté navíc posiluje imunitu, má kladný vliv na hladinu cukru v krvi, napomáhá trávení a zároveň tlumí pocit hladu. Proto je někdy doporučováno i v průběhu různých diet.

Doporučujeme: ačkoli jde o zdravý stimulant, kofein ve větším množství škodí, takže to s konzumací tohoto nápoje určitě nepřehánějte.

Jak si maté tradičně připravit – video recept

Už jsme se zmínili o tradiční přípravě. Tu částečně osvětluje už samotný název. Nápoji se totiž také často říká „yerba maté“. Zatímco slovo „yerba“ znamená „list“, maté je označení pro vydlabanou tykev, které se mnohdy říká i kalabasa (dnes se ovšem vyrábí z různých materiálů). V každém případě se nejprve do poloviny či z větší části naplní drcenými listy. Ty následně zalijete trochou studené vody, poté vložíte bombillu (dřevěná či kovová tyčinka), zalijete horkou vodou a můžete pít.

Doplňme, že si možná budete muset chvíli zvykat na chuť čaje maté, která je poněkud trpká. Pokud byste si na ni nezvykli, nic se neděje, neboť lze bez problémů zakoupit i ochucené varianty. Při nákupu maté vám ale zejména doporučujeme zvolit variantu označovanou jako „divoká sklizeň“. Pak totiž budete mít jistotu, že nepochází ze stromů pěstovaných na plantážích, které nahradily deštný prales a nebudete tedy podporovat jeho mýcení.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Čaj maté
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*