Artyčok – víte proč ho jíst? Důvodů je celá řada!

Latinský název: Cynara scolymus

Artyčok je velmi zajímavá trvalka s pozitivními účinky na játra a ledviny, neboť dokáže povzbudit produkci žluče a moči. Artyčok tedy nalézá uplatnění při poruchách trávení, při zánětech žlučníku a mnoho dalšího, více informací v našem článku…

Výskyt: artyčoku se daří v teplejších oblastech, neboť se řadí mezi teplomilné rostliny. Oblastí jeho původu je Středomoří. V rámci Evropy tedy prosperuje především na jihu.

Popis a účinné látky: jedná se o trvalku s lodyhou dorůstající až do výšky 1,5 metru. Řazena je do čeledi hvězdicovitých. Má velké a široce vejčité listy. Plodem je nažka. Z hlediska účinných látek musíme zmínit zejména cynarin, obsahuje ale také flavonoidy, vlákninu, třísloviny, vitamíny A a B, enzymy či organické kyseliny a soli.

Užitečné části: z artyčoku využívány zejména listy, které jsou sbírány během květu (v červenci a srpnu). Uplatnění ovšem nalézají i květní lůžka, a to v kuchyni.

Artyčok jako pomoc při potížích s játry a ledvinami

Výše jsme zmínili účinnou látku cynarin, která je z hlediska farmacie zdaleka nejdůležitější. Jde o derivát organické kyseliny kávové, jenž má pozitivní účinky na játra a ledviny, neboť dokáže povzbudit produkci žluče a moči. Artyčok tedy nalézá uplatnění při poruchách trávení, při zánětech žlučníku, který je uložen na spodině jater, a pomáhá i při onemocnění ledvin. Všechny tyto účinky jsou přitom již drahně let doloženy vědeckým výzkumem a testováním.

Farmaceutické využití artyčoku je ovšem o něco širší. V kombinaci s dalšími bylinkami jej lze použít k celkové detoxikaci organismu. Díky tomu, že dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, může pomoci i diabetikům. Navíc snižuje cholesterol a můžete si jej připravit i při artritidě a revmatismu. Listy se obvykle přimíchají do směsi a následně vzniká bylinný čaj. Vzhledem k tomu, že je artyčok kardový velice hořké chuti, je často užíván společně s dalšími bylinami, což platí i pro artyčokový aperitiv.

Použití artyčoku v kuchyni

V kuchyni jsou používána zelená květní lůžka artyčoku s hořkosladkou chutí, ze kterých je možné připravit řadu pokrmů, jež chutnají zajímavě a zároveň jsou zdravé. Artyčoky lze jednoduše uvařit v osolené vodě, ale také zapéct v troubě anebo polévat rozmanitými druhy omáček. Společně s rajčaty je navíc můžete použít na těstoviny, případně obalit a usmažit. Tato zelenina je na evropském kontinentu oblíbená především na jihu, takže je běžnou součástí španělské, italské či řecké kuchyně.

Tip: ačkoli artyčoku kardovému naše podnebí příliš nepřeje, lze jej pěstovat. V zimních měsících nicméně musíte jeho kořeny dostatečně zakrýt, a to ideálně nějakou vzdušnou izolační vrstvou.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 14
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*