Arganový olej a jeho účinky

Marocké zlato na pleť ale i do kuchyně

AAktuálně je používáno čím dále více rostlinných olejů. V posledních letech se kupříkladu dostává do obecného povědomí tzv. arganový olej, který je především ceněnou přírodní kosmetikou. Nejprve ale trocha teorie. Tento produkt je získáván z plodů stromu argánie trnité (lat. Argania spinosa), který roste výhradně v polopouštích. Původně se sice vyskytoval po celé severní Africe, nicméně v současné době je jeho růst omezen na oblast jihozápadního Maroka, i proto se mu někdy říká marocké zlato.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že arganový olej patří mezi poměrně vzácné produkty. Jeho výroba je navíc dosti složitá, takže není divu, že se jedná o jeden z nejdražších olejů na světě. Přesto je velmi vyhledávaný, a to pro své pozitivní účinky na krásu i zdraví. Zajímavý je již pro vysoký obsah účinných látek, mezi nimiž musíme na prvním místě jmenovat antioxidační tokoferoly. Obsahuje však také esenciální mastné kyseliny, vitamíny A, E a F nebo karoten.

Účinky arganového oleje na pokožku a vlasy

Arganový olej je ceněnou přírodní kosmetikou, která chrání pokožku a vlasy a dokáže se poradit i s různými kožními problémy. Navíc má i další pozitivní účinky, díky nimž zpomalíte proces stárnutí a budete vypadat skvěle…

  • Ochrana pokožky a vlasů. Vzhledem k již zmíněnému vysokému obsahu tokoferolů chrání arganový olej pokožku a vlasy před volnými radikály. Účinně však působí také proti mnoha dalším nebezpečím pocházejících z prostředí. Díky svým vlastnostem zároveň pomáhá účinně odstraňovat make-up, u vlasů zvyšuje sílu, hebkost i lesk a zabraňuje třepení konečků.
  • Kožní problémy. Pokud trpíte ekzémy či akné, zakoupením arganového oleje získáte účinný prostředek, jak se těmto komplikacím bránit. Navíc jej lze použít také při zánětlivých procesech, různých kožních onemocněních, jakož i při drobných poraněních či popáleninách. Jeho vysoká cena je zkrátka vyvážena mnoha blahodárnými účinky.

Arganový olej v kuchyni

Arganový olej se používá rovněž v gastronomii. Jedná se ovšem o poněkud jiný druh než ten, o kterém jsme psali výše. Je totiž tmavší a disponuje výraznějším aroma. Ve své domovině je každopádně hojně používán společně s drcenými mandlemi a medem k výrobě pasty, která se natírá na chléb. Využíván je také k dochucení různých pokrmů. Ačkoli se opět nejedná o právě nejlevnější ingredienci, vězte, že kromě exotické chuti můžete jeho konzumací dosáhnout stabilizace hladiny cholesterolu v krvi.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Arganový olej a jeho účinky
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*