Akébie pětičetná: „čokoládové víno“, které plodí takřka neznámé ovoce

Latinský název: Akebia quinata

Akébie pětičetná (zdroj: Samphotostock.cz)

Akébie pětičetná je liána, které se říká „čokoládové víno“. Plodí chutné ovoce, které je zdravé, což platí i pro další částí rostliny.

Výskyt: původní domovinou akébie je Východní Asie, konkrétně roste v Číně, Koreji a Japonsku, kde se kromě akébie pětičetné vyskytují i další čtyři druhy této rostliny.

Popis a účinné látky: akébie pětičetná je dřevnatá liána z čeledi kokylovitých, která je charakteristická velmi rychlým růstem (až o 2 m za rok) a nakonec může dosáhnout délky i přes 10 m. Rostliná má střídavé, trojúhelníkovité a lehce zvlněné listy. Květy jsou jednopohlavné, trojčetné a mohou mít bílou, červenou až fialově-hnědou barvu. Plody mají růžovou až světle fialovou barvu, přičemž se jedná o dužnaté měchýřky, které obsahují slizovitou dužinu s černými semeny. Rostlina přitom obsahuje některé účinné látky, jež mohou přispět k našemu zdraví.

Užitečné části: využívány jsou právě plody, ale také další části rostliny (stonek, kořeny, listy).

Léčivé účinky akébie pětičetné

Akébie pětičetná je dlouhodobě využívána v tradiční čínské medicíně. Jednotlivé části rostliny mohou mít kladný vliv na chřipku a nachlazení, když např. pomáhají snižovat horečku a podporují pocení. Navíc je lze vyzkoušet i k detoxikaci organismu a pozitivně působí také na trávicí soustavu, když např. zklidňují žaludek a přičítány jim jsou i mírně projímavé účinky.

Plodům a dalším částem akébie pětičetné jsou přisuzovány rovněž protizánětlivé účinky, kladně působí na močové cesty a ženám mohou pomoci při menstruačních problémech či v průběhu raného mateřství s laktací. Účinným látkám, které rostlina obsahuje, jsou někdy přisuzovány i protirakovinné účinky. Akébie každopádně působí též zevně, a to proti zánětům, plísním nebo bakteriím.

Akébie pětičetná v kuchyni

Akébii pětičetné se říká „čokoládové víno“, a to podle vzhledu rostliny a vůně a chuti plodů, které jsou chutným ovocem, jež u nás není příliš známé. Konzumovat jej v každém případě můžete samotné a přidat jej lze rovněž do ovocných salátů. V kuchyni je možné využít i mladé výhonky, které se hodí do zeleninových salátů. Z listů a plodů si je navíc možné připravit zdravý čaj.

Máte-li tuto rostlinu po ruce, připravte si mladé jarní výhonky, které by měly maximálně 3 centimetry. Stačí je přitom opláchnout a dát povařit do hrnce. Nejprve je však doporučujeme nechat během noci namočené ve studené vody, protože pak ztratí hořkost. Ta na druhou stranu není nijak výrazná. V každém případě uvařené výhonky přeceďte a odstraňte z nich vodu. Podávat je lze třeba se sójovou omáčkou.

Pěstování akébie pětičetné

Akébie pětičetná je rovněž okrasnou rostlinkou, neboť krásně popíná pergoly a zdi. Lze ji přitom pěstovat i v našich podmínkách. Nejvíce ji bude vyhovovat stanoviště v polostínu a hlinitá půda, která by měla být odvodněná. Následně se o ni nebudete muset takřka vůbec starat, protože je mrazuvzdorná (až do -20 °C). Aby akébie plodila, je ovšem nutné pěstovat více rostlin najednou.

Tip na závěr: mezi okrasné rostlinky, které lze zároveň využít jako léčivky, patří rovněž jarmanka větší, netřesk střešní nebo leknín bílý. Ten může působit jako účinné sedativum, obsažené látky na druhou stranu mohou mít mírně toxické a halucinogenní účinky.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*